آدم ربایی و پنهان کردن دیگر افراد از جرایمی است که از مصادیق علیه اشخاص به حساب میآیند. این جرایم علاوه بر اینکه آزادی قربانی را سلب میکند، ممکن است باعث آسیب دیدن بدنی او هم بشود. برای آدم ربایی به صورت خاص یک ماده و به صورت عام چند ماده، از قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است. با توجه به اینکه آدم ربایی باعث گرفته شدن یکی از حقوق اساسی افراد میشود، معمولا مجازاتها سنگینی هم دارد.
آدم ربایی یکی از مهمترین جرایم در هر کشور است و این موضوع در مورد کشور ایران هم صدق میکند. بنابراین بهتر است قبل از اینکه بخواهیم به موارد مختلف درباره این جرم بپردازیم، بهتر است ابتدا توضیحاتی در خصوص مفهوم این جرم ارائه دهیم. به طور کلی آدمربایی به عملی گفته میشود که باعث سلب آزادی تن همراه باشد و به نوعی نظم عمومی جامعه را برهم بزند. در چنین شرایطی کمک گرفتن از یک وکیل آدم ربایی در مشهد یا شهرهای دیگر، میتواند کمک بزرگی به شما بکند.
این جرم معمولا کم اتفاق میافتد، اما با توجه به اینکه ممکن است افکار عمومی را جریحهدار کند و اهمیت آن به شکلی است که باید به نحوی جدی با مصداقهای آن برخورد کرد.
به طور کلی آزادی تن بدین معناست که هر شخصی این حق را دارد که هر نقطه از جهان که بخواهد برود. به بیانی دیگر، افراد میتواند از هر مکانی به مکانی دیگر بروند و هیچگونه توقیفی انجام نشود.
دقت داشته باشید که آدم ربایی در دسته جرایم کیفری قرار میگیرد (توصیه میکنیم به وکیل کیفری در مشهد مراجعه کنید) و با توجه به شرایطی که جرم انجام شده است، به دو نوع کلی تقسیم میشود. این دو نوع عبارتند از آدم ربایی ساده و آدم ربایی مشدد. قانون برای شخصی که مرتکب آدم ربایی مشدد شود، حداکثر مجازات را در نظر گرفته است. اما عواملی که باعث میشود، آدم ربایی در نوع مشدد قرار بگیرد؛ عبارتند از:
جرم آدم ربایی از سه عنصر معنوی، قانونی و مادی تشکیل میشود. در ادامه این سه عنصر را به صورت جداگانه توضیح میدهیم:
عنصر مادی جرم به بخش فیزیکی آن اشاره میکند و در حقیقت این موضوع زمانی رخ میدهد که فردی به زور و تهدید یا با حیله و فریب، قصد دزدیدن شخص دیگری را داشته باشد. دقت داشته باشید که این اتفاق باید بدون رضایت فرد ربوده شده انجام شده باشد.
عنصر معنوی در ارتکاب جرم بدین معناست که مجرم باید با قصد و نیت قبلی، جرم را انجام داده باشد. این موضوع هم مانند عناصر مادی و قانونی، در اتفاق افتادن جرم، موثر است. البته اگر از نظر قاضی، انگیزه مجرم؛ شرافتمندانه شناخته شود، در مجازات او تخفیف داده خواهد شد. زیرا این موضوع میتواند به عنوان یکی از جهات مخففه که در ماده 37 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است باشد.
طبق ماده 621 قانون مجازات اسلامی، قسمت تعزیرات: اگر کسی با هدف طلب کردن مال، وجه نقد، انتقام یا به هر قصد و نیت دیگری، به وسیله عنف، تهدید، حیلهگری یا هر نوع دیگری، اقدام به ربودن شخص دیگری کند، به 5 الی 15 سال حبس محکوم خواهد شد.
یکی دیگر از مواردی که باید به آن دقت داشته باشید این است که اگر فرد ربوده شده گم شود، و در طرف دیگر، مجرم یا رباینده نتواند ثابت کند که آن شخص زنده است، ضامن دبه به حساب میآید. اما اگر شخصی که ربوده شده، به مرگ طبیعی فوت کند یا اگر به دست شخص ثالثی به قتل برسد، و رباینده نقشی در این موضوع نداشته باشد، رباینده ضامن دبه نیست.
از نظر قانونی، شخصی که مرتکب جرم آدم ربایی شده است، بین 5 الی 15 سال حبس میگیرد. این مجازات قابل تعلیق نیست و حتما برای مجرم، انجام میشود. اما آدم ربایی شامل یکسری ارکان دیگر هم میشود که افرادی که در آن دسته قرار بگیرند، مجازاتهای دیگری میگیرند. برای مثال:
اگر آدم ربایی آغاز شود، اما به نتیجهای که مجرم در نظر داشته است نرسد، مجرم محکوم به 3 الی 5 سال حبس خواهد شد.
همچنین در شرایطی که جرم آدم ربایی به صورتی انجام شود که در طی آن، یک نوزاد به دنیا آمده، ربوده شود؛ یا اینکه آن نوزاد با نوزاد دیگری که مرده است، جایگزین شود، قانون مجازات اسلامی، مجرم به 6 ماه الی 3 سال حبس محکوم میکند. همچنین مجرم باید مبلغ صدهزار الی پانصدهزار ریال را برای مجازات نقدی، پرداخت نماید.
این موضوع درست که مطابق قانون، آدم ربایی به ربودن افراد زنده گفته میشود. اما قانون برای ربودن افراد فوت شده نیز مجازاتی را تعیین کرده است. طبق این مجازات، مجرم باید مبلغ صدهزار الی یک میلیون ریال را به عنوان جزای نقدی پرداخت کند.
مهمترین نکتهای که در جرم آدم ربایی وجود دارد، این است که اگر مجرم مرتکب جرم دیگری بشود، مجازات آن جرم هم به سایر مجازاتهای او افزوده خواهد شد. برای مثال اگر مجرم به شخص ربوده شده تجاوز کند، حکم او اعدام خواهد بود.
چنانچه شخصی به قصد و منظور قبلی و با علم به این موضوع، اقدام به فراهم آوردن وسایل ارتکاب جرم شود، یا مجرم را تحریک، ترغیب یا تهدید کند، یا به هر نحو دیگری ارتکام جرم آدم ربایی را برای مجرم آسان کند، به عنوان معاونت در جرم آدم ربایی شناخته خواهد شد. این موضوع مطابق با ماده 126 قانون مجازات اسلامی میباشد. بنابراین اگر جرم فردی به عنوان معاونت در آدم ربایی به اثبات برسد، مجازات او طبق بند ت ماده 127 قانون مجازات اسلامی، خواهد بود.
با توجه به اینکه بالاترین حد مجازات برای محکومین به آدم ربایی، 15 سال است و طبق مواد 19 و 621 قانون مجازات اسلامی وی ماده 302 قانون آئین دادرسی کیفری، جرم آدم ربایی از نظر صلاحیت ذاتی، در حوزه صلاحیت دادگاه کیفری یک میباشد. اما مراحل تحقیقات مقدماتیدر دادسراهای عمومی و انقلاب، انجام خواهد شد. اگر به هر دلیلی با پرونده آدم ربایی درگیر هستید، توصیه میکنیم در همان ساعات اولیه با یک وکیل آدم ربایی در مشهد یا شهر محل زندگی خود مشورت کنید. زیرا اینکار میتواند کمک بسیار زیادی در روند پرونده شما بکند.
همانطور که گفته شد، جرم آدم ربایی در دسته جرایم کیفری قرار میگیرد. از طرفی، جرایم کیفری با جان، مال و آبروی افراد در ارتباط هستند. با توجه به این موضوع، احتمال دارد دادگاه بالاترین حد مجازات را که برای این جرم در نظر گرفته شده است، را برای مجرم صادر کند. بهترین وکیل در مشهد که جناب آقای علی ابراهیمی مهر هستند، میتوانند وکالت شما را به عنوان وکیل آدم ربایی در مشهد قبول کنند و خیلی سریع روند پرونده را پیگیری نمایند.